Excursie – Frumuseți de pe Valea Arieșului
Cu câtă nerăbdare am așteptat, cu mic, cu mare, excursia de pe Valea Arieșului, pentru a descoperi frumusețile zonei! Iar așteptarea ne-a fost răsplătită!
Așadar, la drum, într-o mohorâtă zi de 11 noiembrie, cu 47 de elevi din clasele V-VIII. Prima oprire a fost la schitul Izvorul Poșaga și ,,Izvorul Tămăduirii’’, loc deosebit de pitoresc. De îndată ce am pătruns pe masiva poartă din lemn de stejar, specific maramureșeană, ne-am simțit pe un alt tărâm…Iar vorbele blânde care ne-au fost adresate, ne-au mers direct la suflet!
A doua minunăție spre care ne-am îndreptat a fost Mănăstirea Lupșa, un loc cu o încărcătură spirituală aparte,unde am admirat și cea mai veche biserică de lemn din Transilvania,din sec. al XV-lea.
Până la următoarea oprire, ne-a încântat natura, etalându-și coloritul de-a lungul Văii Arieșului. Apoi, Cascada Pișoaia, rezervație peisagistică de pe teritoriul comunei Vidra, ni s-a desfășurat ca un spectacol răcoritor și priveliști liniștitoare de unde n-am mai fi plecat…
În apropiere, curiozitatea ne-a fost stârnită de o altă minunăție a naturii, Dealul cu Melci, rezervație paleontologică ce protejează un bogat punct fosilifer cu gasteropode. De mare ajutor ne-au fost explicațiile doamnei profesoare de geografie care ne-a însoțit.
La Casa Memorială ,,Avram Iancu’’ din satul Incești, comuna Avram Iancu, am respirat atmosfera de tihnă, în locul în care a trăit Crăișorul munților. Am avut parte de explicații amănunțite din partea ghidului, care, auzind de la ce școală venim, ne-a prezentat totul cu mai mare drag. Ba chiar, la final, la solicitarea noastră, ne-a ,,cântat’’ din tulnic.
După atâtea locuri frumoase vizitate, seara am poposit la o pensiune, unde am servit masa și am împărtășit impresii.
Ne-am întors obosiți, dar împliniți, mai bogați sufletește, mai buni prieteni, dornici nevoie mare de o nouă excursie la care deja ne gândim cu drag!
Prof. Vasile Vasilica Ramona
Publică comentariul