Mihai Eminescu, celebrat la 171 de ani de la naștere

Mihai Eminescu, celebrat la 171 de ani de la naștere

15 ianuarie este ziua lui Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale. Anul acesta se împlinesc 171 de ani de la nașterea marelui poet. Ziua Culturii Naționale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 10 ani. Data la care se sărbătorește această zi este data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). „Fiind foarte român, Eminescu e universal”, spunea poetul Tudor Arghezi.

Camera Deputaților a adoptat, în 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale. Motivul pentru care a fost aleasă ziua lui Eminescu drept Zi a Culturii Naţionale ar putea fi acela că este ”cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, şi câte o stea va vesteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale “, scria criticul literar George Călinescu în volumul Viața lui Mihai Eminescu, remarcând și anticipând influența covârșitoare a scriitorului în lumea literară și artistică.

Bineînțeles că activitățile specifice celebrării culturii românești și, implicit a activității artistice a marelui poet, au avut loc și la Școala Gimnazială AVRAM IANCU din Câmpia Turzii. Prezentări, recitări, audieri, vizionări, concursuri și înmânări de diplome au stimulat elevii să se implice, să-și testeze cunoștințele și să-și exploateze veleitățile artistice.

Și totuși, există și un element insolit la 171 de ani de la nașterea poetului, întrucât opera lui Mihai Eminescu a devenit aplicație pentru telefonul mobil, în urma unui proiect sprijinit de Academia Română. Opera eminesciană este disponibilă astfel, chiar în regim gratuit. Aplicația «Mihai Eminescu, întreaga operă» pentru telefoanele inteligente reprezintă a doua mare relansare a operei eminesciene, după seria tipărită de-a lungul ultimului secol de către Academia Română.

Oricum, îndemnul scriitorului rămâne extrem de actual: ”Citește! Citind mereu creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filozofia vieții”, iar utilizarea aplicației facilitează lecturarea în orice mediu, poate chiar recitarea și reinterpretarea, atât de necesare uneori. Și nu întâmplător, dar chiar avem nevoie de Eminescu, iar elevii sunt cei care vor perpetua bogăția spirituală românească și sensibilitatea covârșitoare reflectate în versurile celebrului creator, dar nu numai, întrucât stau mărturie și operele celebrului Brâncuși, ale lui George Enescu, Ciprian Porumbescu sau Nicolae Grigorescu, pentru a întregi pleiada celor care au explorat dimensiuni explicabile doar artistic, însă încifrate pentru omul obișnuit!

Publică comentariul