Excursie la Cetățile medievale din Transilvania

Excursie la Cetățile medievale din Transilvania

Odată cu venirea vacanței am deschis sezonul excursiilor. In dimineața zilei de 15.04.2022 ne-am adunat plini de emoție și bucurie, 91 de elevi, 8 cadre didactice și un cadru medical pentru a pleca într-o aventură de trei zile care presupunea descoperirea unor cetăți medievale din Transilvania.

Ziua 1 – Prima oprire a fost Cetatea Alba Carolina, fortăreață cu bastioane construită în Alba-Iulia, în secolul al XVIII-lea și restaurată recent.  Aici am vizitat Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii, o expoziție de icoane și una de lilieci.  

Următoarea oprire a fost orașul Sibiu unde am vizitat Muzeul Bruckental, ne-am plimbat prin Piața Mare, amenajată în spiritul sărbătorilor pascale și desigur am spus câteva minciuni inocente pe Podul Minciunilor.

Seara, am ajuns la Timișul de Sus unde ne-am cazat în cele două nopți.

Ziua 2 – Dimineața devreme am pornit spre Castelul Bran. Fortăreață medievală și reședință a familiei regale, Castelul Bran impresionează  vizitatorii prin stilul său arhitectural, dar și prin numeroasele colecții de mobilier, arme și îmbrăcăminte pe care le găzduiește.

A doua parte a zilei am petrecut-o în Brașov unde am vizitat Biserica Neagră și Piața Sfatului. Ultima oprire a zilei a fost la  Planetariul ”Cosmonaut Dumitru Prunariu” și Grădina Zoologică.

Ziua 3 – Castelul Peleș a fost principala atracție a acestei zile. Situat la poalele Munților Bucegi, lângă râul Peleș și Mănăstirea Sinaia, castelul își încântă vizitatorii cu arhitectura sa grandioasă, care combină diferite caracteristici ale stilurilor clasice europene. Castelul Peleș a fost una dintre cele mai frumoase și mai moderne reședințe regale din vremea sa.  Putem admira și astăzi mobilierul superb, minunatele decorațiuni interioare stucaturi, tavane sculptate, lambriuri, statui, tabouri, vitralii  și numeroase colecții de arme, opere de artă, tapiserii sau cărți.

A doua parte a zilei am petrecut-o plimbându-ne pe străduțele medievale din Sighișoara. Am admirat Turnul cu Ceas și am urcat cele 176 de trepte acoperite, construite în anul 1849 . Acestea conduc la Biserica din Deal și la Liceul „Josef Haltrich” , de aceea se numesc și scările școlarilor.

Seara, am ajuns acasă, epuizați, dar îmbogățiți sufletește și păstrând amintirea locurilor minunate pe care le-am vizitat. Abia așteptăm următoarea aventură!

Protagoniștii:

  • elevi din clasele a III-a A, a V-a B, a VI-a B, a VII-a A, a VII-a B și a VIII-a B
  • însoțitori: prof. Popescu Ana, Vasile Ramona, Florescu Laura, Ploscariu Alina, Mocan Daniela, Bogătean Mihaela Brașoveanu Delia, Ienei Diana și asist. medical Crișan Mioara

Publică comentariul