In această săptămână împreună cu elevii școlii noastre ne-am organizat pentru a celebra Ziua Pământului. Elevii au fost indrumați spre a realiza diferite proiecte și activități pe această temă. Așa cum reiese din imaginile de mai jos, copiii, ajutați desigur și de părinți, s-au implicat bucuroși. La clasele de gimnaziu au fost lecții zoom tematice și provocări pe kahoot.

D-na prof. Moldovan Liliana a scris un articol pe tema Zile Pământului:

          ,,PAMANTUL  NU  NE  APARTINE.  NOI  APARTINEM  PAMANTULUI’’

 Aprilie – luna de primavara, anotimp care marcheaza o schimbare, o revenire la ceea ce ne este oferit natural, ceea ce nu este contrafacut si, mai ales, nepoluat: aer, apa, sol, plante, animale. Sunt elementele din jurul nostru care ne creaza in fiecare an o altfel de stare, de gandire si de atitudine. Iar in aceasta luna, o data anume : 22 se evidentiaza ca avand o rezonanta globala. Este data la care statele membre ale O.N.U. sarbatoresc Ziua Planetei Pamant  ( a fost aniversata prima data in 1970 si celebrata, initial, doar pe teritoriul S.U.A.)  dar si Ziua Internationala a Mamei – Pamant.

    Acest concept ,,Mama-Pamant’’-de varsta ,,antica’’- confirma mai intens legatura pe care o avem cu Terra (sau Pamantul) si se regaseste in numeroase culturi si civilizatii care prin manifestari si obiceiuri traditionale, multumesc si recunosc planeta care ne hraneste si ne sustine.

          PAMANT – o particica din galaxia Calea Lactee care- asemeni altor miliarde de surate – alcatuiesc infinitul Univers.

  • o bucata de materie plasata langa steaua binefacatoare pentru lumina si caldura care au creat miracolul numit VIATA.
  • un corp ceresc care prin miscarile sale are zi si noapte, are anotimpuri, vanturi, ploi, secete, furtuni.

        Si toate acestea, intr-o armonie spatiala si temporala, in care oamenii isi duc existenta de milioane de ani, au incercat sa foloseasca tot ce li s-a oferit si au creat shimbari pentru o viata mai buna.

    Au incercat sa coabiteze in conditii cat mai umane cu putinta dar dorinta de suprematie a unora dintre conducatorii de popoare si teritorii a dezlantuit nenumarate dezastre (batalii, razboaie, epidemii, genocide). Toate acestea au marcat puternic si uneori ireversibil multe dintre componentele naturale si au ,,saracit’’ bogatia incomensurabila a iubitei noastre planete; au subrezit (prin interventii nesabuite) fundatia casei noastre pe care o credeam inexpugnabila.

  Si sa ne reamintim de faptul ca Pamantul sau TERRA MADRE  este numit generic si PLANETA ALBASTRA , culoarea claritatii si limpezimii boltii ceresti , a nesfarsitelor intinderi de clestar a marilor si oceanelor sau a curgerilor impetuoase de rauri si cascade.

        ESTE O DATORIE  CIVICA, DE TRAIRE  SI  DE  SUFLET, SA MARCAM ANUAL ACEASTA DATA PENTRU BINELE OMENIRII si sa speram ca ,,somnul  ratiunii  nu  va  naste  monstrii’’.

Categorii: Activități

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *