Excursie la Târgu-Mureș

Excursie la Târgu-Mureș

”Orice copil se poate face
Şi floare şi păun şi cerb,
Silabisind cuvântul pace
Pe limba fiecărui herb.”

…spunea poetul iubirii, George Țărnea,  în binecunoscuta poezie ” Orice copil are un  nume”.

După experiența măștilor și restricțiilor, în 1 iunie, ” Ziua copilului”, 78 de elevii însoțiți de 7  cadre didactice din școală și un cadru medical s-au bucurat de prima lor excursie în calitate de elevi. Plini de emoții și-au luat rămas bun de la părinți, în fața Sălii Sporturilor din Câmpia Turzii și și-au ocupat bucuroși locul în autocare.

După relatările copiilor, ” parcă au plutit lin ” pe autostradă,  până au ajuns la  prima oprire, ” Mănăstitrea Recea” . Acolo s-au închinat, s-au rugat și au fost răsplătiți cu generozitate de bunele maici ale mănăstirii cu dulciuri. În liniștea naturii , lângă un lan mare de rapiță și maci roșu-aprins au luat o mică gustare .

Au ajuns la Târgu Mureș , unde au înaintat bucuroși printre grupurile de copii , ispitiți de aromele dulci care se răspândeau de la gherete, pănă în fața grădinii zoologice. Acolo au admirat câini de rasă, veseli și cocheți,  pregătiți special pentru o expoziție canină.

În incinta grădinii zoologice au putut să se amuze de giumbușlucurile drăgălașelor maimuțe, să admire păunii care stăteau cocoțați pe foișor sau își plimbau trena lor impresionantă. Pe lăngă vegetația luxuriantă și răcoarea  încăperilor, au putut observa : reptile, broaște țestoase, aligatori, pești multicolori , papagali, peruși, tucani , etc. Au profitat din plin de panourile tematice pregătite pentru ședințe foto personalizate .

Nu mică le-a fost mirarea să stea la câțiva zeci de centimetri aproape de animale precum bizonul,  cerbul lopătar sau  pelicanul  .

Cușca urșilor a reprezentat o adevărată atracție , copiii fiind uimiți de agilitatea și masivitatea acestor animale . Elefanții erau scăldați de lumina soarelui. Cămilele, caii , vacile și poneii tocmai își primeau din remorci masa.

Aventura a continuat într-un coridor lung și răcoros, de unde au observat bucuroși:  păsările flamingo, gibonii, panterele,  leoaicele  care săreau după mâncarea agățată pe un stâlp. etc.  Ad-hoc au organizat un picnic la umbra frasinilor și sacâmilor în floare.

Copiii au participat la o degustare gratuită de suc la ieșirea din grădina zoologică și au dansat cu stegulețele oferite de firma organizatoare.

Urmând vestitul îndemn al lui Ion Creangă : ”dacă-i copil, să se joace!”, elevii au profitat din plin de spațiul de joacă special amenajat de lângă zoo și s-au cățărat, s-au dat în leagăn sau pe tobogane, au jucat baschet, și- au așteptat răbdători rândul la tiroliană , au râs, au alergat și și-au creat amintiri de neuitat.

Cântecul,  voia bună, gândul că ”a fost minunat! ” și speranța că vor organiza o nouă excursie,  i-au însoțit pe copii pe tot parcursul drumului de întoarcere acasă.

Protagoniștii :

  • Elevii  claselor:  a II-a B, a II- a D și a IV-a B
  • Însoțitori : profesori : Bogdan Iuliana, Florescu Laura, Popa Diana,Crișan Doina,  Ienei Diana, Bogătean Mihaela, Țurcanu Corina și asistent medical Crișan Mioara.

Publică comentariul