În perioada 4-6 noiembrie 2022, 91 elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu’’însoțiți de doamnele profesoare Vasile Vasilica Ramona, Ploscariu Alina, Bogătean Mihaela, Pop Claudia, Florescu Laura, Moldovan Liliana, Oprea Elena, Brașovean Delia și asistent medical Crișan Mioara au petrecut momente frumoase împreună pe meleaguri maramureșene.

Sâmbătă, prima vizită a fost la Cimitirul Vesel din Săpânța și biserica construită de greco-catolici în anul 1886. Cimitirul, vestit pentru crucile viu colorate ale mormintelor și  pentru picturile naive reprezentând scene din viața persoanelor înhumate și ocupația lor prezintă originalitate și unicitate în întreaga lume.

Al doilea obiectiv vizitat a fost Casa Memorială ,,Stan Ioan Pătraș’’a creatorului  Cimitirului Vesel dinSăpânța. Ghidul ne-a prezentat interiorul casei amenajat în stilul tradițional, explicând faptul că a fost aleasă culoarea albastru deschis pentru pereții casei deoarece aduce bucurie, pozitivism și optimism pe chipul omului. Apoi, am avut ocazia să vedem cum realizează urmașii renumitului sculptor vestitele cruci din lemn, la atelierul de lângă Casa Memorială.

Mănăstirea Săpânța-Peri, cea mai înaltă biserică de lemn din lumene-a impresionat prin măreție și încărcătură spirituală îmbinate armonios într-un cadru natural feeric.

Vizitând apoi Memorialul  Victimelor Comunismului și al Rezistenței am aflat că fiecare încăpere era o fostă celulă pentru deținuți politici, devenită azi o sală de muzeu în care sunt prezentate marile teme ale represiunii comuniste cu scopul de a reconstitui și păstra memoria poporului român.

În Muzeul Satului Maramureșean cu cele peste 30 de gospodării tradiționale, am trăit emoția vremurilor de odinioară, atât de simple, dar tihnite. Toate ulițele și potecile din sat duc spre biserică, centrul emoțional al comunității.

Am ajuns spre seară la Mănăstirea Bârsana, impunătoare, unde ne-am încărcat sufletește într-un loc sfânt ce-ți încălzește inima.

Duminicăne-am bucurat de o frumoasă plimbare cu Mocănița, vestitul tren turistic. Ajunși la destinație, la stația Paltinu, am fostîntâmpinați de dansatori îmbrăcați în mândrul port maramureșean, care ne-au invitat cu ei în horă.

Deși obosiți, ne-am întors acasă mai împliniți cultural și mai bogați sufletește după experiența unei minunate excursii în care am descoperit locuri minunate.

                                                                                     Prof. Vasile Vasilica Ramona


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *