Excursie în Bucovina

Excursie în Bucovina

Bucovina, care s-ar putea traduce prin ”Țara Fagilor”, este o regiune care ne uimește prin relieful divers, priveliștile de o rară fumusețe, arta populară și mănăstirile viu colorate. Într-o zi neașteptat de însorită din noiembrie am pornit în explorarea acestui loc magic, situat între tradiție, spiritualitate și istorie, împreună cu 53 de elevi ai școlii noastre. Aceștia au fost însoțiți de către d-nele profesoare: Ana Popescu, director, prof. de matematică, Loredana Corchiș, prof. de limba română, Daniela Mocan, prof. învățământul primar, Ioana Rusu, prof. de biologie, Diana Ienei, prof. de limba engleză și d-na asistentă Mioara Crișan.

Prima noastră vizită a fost la Mănăstirea Sucevița, obiectiv înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Monumentul este ctitoria familiilor Movileștilor și este atestată documentar în anul 1582. Stilul architectural îmbină elemente ale vechilor biserici de lemn din Moldova cu stilurile bizantin și gotic.

Am intrat mai întâi în muzeul mănăstirii unde o măicuță ne-a prezentat istoricul construcției și am admirat una dintre cele mai bogate și prețioase colecții de artă medievală din Moldova: acoperămintele de morminte ale domnitorilor Ieremia (1606) și Simion Movilă (1609), capodopere ale broderiei, unul dintre cele mai reușite portrete laice din epocă, epitaful cu 10.000 de mărgăritare (1597) și caseta de argint cu părul doamnei Elisabeta.

O altă măicuță ne-a prezentat pictura murală interioară și exterioară care are o mare valoare artistică și prezintă scene din Vechiul și Noul Testament.

Următorul popas a fost la Marginea. Comuna reprezintă un centru de artă populară, cunoscut mai ales pentru ceramica neagră, cu forme specifice care se produce aici. Îndeletnicirea olăritului are tradiții vechi în localitate, iar elevii au participat la demonstații live ale maeștrilor olari.

Un alt obiectiv, care nu putea lipsi din excursia noastră în Bucovina, a fost Mănăstirea Putna. Unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești, Putna a fost prima ctitorie a domnitorul Ștefan Cel Mare. Am intrat mai întâi în muzeul mănăstirii care conține broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane și arme. În interior se poate vedea mormântul lui Ștefan cel Mare care este acoperit cu un baldachin din marmură alba și are o inscripție încrustată pe lespede care arată că viteazul domnitor este ziditorul sfântului lăcaș.

Seara, am vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I Mușat și fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare. Cetatea a fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de 200 de ani și  este  alcătuită din castel şi ziduri de apărare. Ansamblul a fost restaurat în 2015, redându-i-se aspectul impunător din trecut.

In următoarea zi am vizitat Cetatea Neamțului, construită în timpul domniei lui Petru I (1375-1391) și fortificată de-a lungul timpului. Asezată aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleșului, cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepțională din România și a fost locul multor evenimente istorice.

La întoarcere am traversat Cheile Bicazului și am făcut un popas pe malul Lacului Roșu.

În cursul serii am ajuns acasă încărcați cu multe amintiri frumoase și nerăbdători să pornim în următoarea aventură.

Publică comentariul