Excursie în München și Viena

Excursie în München și Viena

         Nu este ușor să organizezi o excursie peste hotare, însă existența unei ”săptămâni altfel” facilitează, într-o oarecare măsură, planificarea acesteia. Sosind mult așteptata perioadă, un grup de elevi de la Școala Gimnazială AVRAM IANCU, Câmpia Turzii, au reușit să pătrundă, alături de cadrele didactice însoțitoare, prof. Carmen Repciuc, prof, Văsie Veronica, prof. Vasile Ramona și prof. Ploscariu Alina, în misteriosul district München, din regiunea Bavaria, Germania, și Viena, capitala Austriei.

         După un lung și obositor drum, am ajuns în München, orașul care se află în mare parte pe așa-numitul ,,platou de pietriș”, fiind străbătut de minunatul râu Isar. Uitând și de foame și de oboseala accentuată de pe drum, am plecat să descoperim (Muzeul) BMW Museum, unde este expusă întreaga colecție de mașini (chiar și de motociclete, de motoare și de caroserii) ale acestei mărci populare.

       A doua zi, am luat la picior Piața Sf. Maria (Marienplatz), din centrul orașului (numită după coloana cu statuia Fecioarei Maria), flancată de noua și vechea primărie, atrăgătoare prin minunatele ei turnuri. Aici am descoperit că în turnul principal al primăriei noi este adăpostit mecanismul cu statuete și clopoței și un ceas cu diferite statuete, care este acționat la orele 11 și 12. Scena de sus prezintă momente de la nunta ducelui bavarez Wilhelm al V-lea cu prințesa Renate, iar scena de jos prezintă, dansul dogarilor’’, dans care amintește de ciuma din anul 1517 care a bântuit Münchenul.

        Tot aici se află și cea mai veche biserică, biserica Sf. Petru, iar Catedrala Frauenkirche este cea mai faimoasă din centrul orașului, având o arhitectură medievală spectaculoasă. Nu putem părăsi centrul orașului fără a ne întâlni cu vestita statuie a Julietei, în timp ce suntem informați de superstiția că, dacă atingi pieptul acesteia, vei avea noroc în dragoste. Vremea nu a prea ținut cu noi, de aceea ne-am hotărât să părăsim Münchenul și să ne îndreptăm spre Viena, poarta de intrare dinspre vestul și estul Europei, dar și orașul lui Mozart, al lui Beethoven și al lui Jonas Strauss.

       În a treia zi, am ajuns la Palatul Schönbrunn, o fostă reședință imperială a habsburgilor, fiind considerat unul dintre cele mai importante monumente culturale din țară, unde se îmbină cultura cu istoria, într-o atmosferă imperială. Pășind pe acest tărâm, ai impresia că ai intrat într-o lume de basm. Palatul este înconjurat de un impresionant parc cu grădini ce fascinează prin arhitectura lor barocă, care se remarcă prin aleile dispuse geometric și prin înaltele garduri vii. Faci cunoștință cu împodobitele fântâni arteziene și statuile de marmură în stil clasic. Alături de palat se află și o Grădină Zoologică, care este în patrimoniul UNESCO din 1996 și care adăpostește peste 700 de specii din întreaga lume, unele pe cale de dispariție, cum ar fi girafele, urangutanii, tigrii siberieni, koala, elefanții africani și multe altele. De un mare interes este sera tropicală, unde te poți așeza și admira animalele, dar și bazinele unde ursul polar este privit în toată splendoarea lui, cu vedere spre foci și pinguini.

    Lăsăm în urmă palatul și ne îndreptăm spre Muzeul Tehnicii, unde poți înțelege foarte ușor fenomenele fizicii și unde copiii se pot juca și pot învăța practic o mulțime de lucruri. Nu putem părăsi Viena fără a vizita Casa Mării unde am putut admira peștii de apă dulce și de apă sărată din întreaga lume. Tot aici există un bazin pentru rechini și sera tropicală, zona Madagascar și multe altele.

         Vizitând aceste minunate orașe, am realizat că experiența noastă este mai bogată decât la sosire. Deși timpul a fost foarte scurt, am reușit să îl valorificăm la maximum și să obținem tot ceea ne-am propus.

”Opinia mea este că excursia din Munchen a fost superbă. Monumentele vizitate au fost fascinante. A fost plăcut să văd evoluția mașinilor BMW prezentate în muzeu, iar animăluțele de la Grădina Zoologică a palatului Schömbrunn au fost adorabile. De asemenea, mi-a plăcut să vizităm și acvariul ”Haus des Meeres” din Viena. Observând numeroasele tipuri de mamifere, reptile, pești sau insecte din toate colțurile lumiii m-a făcut să realizez cât de mare și cât de interesantă este planeta pe care trăim. În rest, condițiile în care am stat la hotel au fost excelente, iar drumul a fost puțin obositor, însă plin de distracție. În concluzie, s-a meritat să merg în această excursie, însă nu doar pentru monumentele vizitate, ci și pentru distracția avută alături de câțiva colegi și prieteni.”

                                                               Gelmereanu Carina, elevă – clasa a VI-a B

,,Excursia la Munchen a fost o excursie frumoasă. Pe mine m-au uimit Acvariul, Muzeul BMW și Grădina Zoologică. În Germania, am fost cazați la hotelul B&B, nu e cel mai bun, dar a fost ok. În Viena, am fost cazați la Rosemberg. A fost cea mai tare excursie în care am fost și sper să se mai facă excursii în străinătate.’’

                                                                      Mesaroș Dragoș, elev – clasa a VI-a B

                 „Sincer, pe mine m-a impresionat cel mai mult Grădina Zoologică, pe care am vizitat-o. Istoria ei este extraordinară ! De asemenea, am fost uimită de arhitectura catedralelor pe care le-am văzut. Atmosfera a fost minunată! Abia aștept excursiile care vor urma, fiindcă aceasta a fost cu siguranță o experiență de neuitat.῍

                                                                                  Trif Adela, elevă – clasa a V-a B

„ În prima mea excursie în altă țară m-am simțit foarte bine. Mi-a plăcut enorm. În Germania am vizitat muzeul BMW unde am văzut tot parcursul BMW-ului, de când s-a fabricat prima dată până la cel mai nou model.

    În Austria am fost la Grădina Zoologică, Palatul Schonbrunn, Acvariu, am vizitat orașul și am mers la shooping. Mi-a plăcut și aici foarte mult. În ultima zi când eram pe drum spre Ungaria am oprit la Pandorf unde am mers la magazinul Haribo din care am cumpărat dulciuri care nu se găsesc în România.῍

                                                                                   Tamara Balea, clasa a IV-a B

prof. Ploscariu Alina

Publică comentariul